Orthomoleculaire geneeskunde

Voedingsadvies, leefstijlbegeleiding en gewichtsbeheersing

 

Traditionele geneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde worden duidelijk beoefend volgens twee verschillende zienswijzen. Waar de traditionele geneeskunde een aanvalsstrategie volgt, volgt de orthomoleculaire geneeskunde met het gebruik van natuurlijke stoffen een ondersteuningsstrategie, waarbij het lichaam aangezet wordt zich zelf te genezen. Reguliere geneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde kunnen in bijna alle gevallen zonder problemen naast elkaar worden toegepast. Daarom wordt deze geneeskunde ook vaak complementaire geneeskunde genoemd.

 

Orthomoleculaire therapie heeft tot doel een optimale gezondheid te verkrijgen en te behouden. Daarnaast wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam geactiveerd. Met een goed voedingspatroon horen spijsverteringsproblemen tot het verleden. Relatief kleine gezondheidsproblemen zoals darmproblemen, eczeem, menstruatie klachten, hoofdpijn en vermoeidheid kunnen voortekenen zijn van het ontstaan van grotere problemen, dus wees alert en werk bij voorkeur preventief met voeding aan uw gezondheid. Verder werkt een goed voedingspatroon preventief voor allerlei westerse ziekten zoals hart- en vaat ziekten, kanker, reuma en diabetes. Daarnaast helpt het om andere klachten zoals acne, depressie en allergie te verminderen of helemaal weg te nemen 

 

Ook spanning en een stressvol leven heeft een grote invloed op de gezondheid en kan allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Bij veel stress of zelfs een burn-out heeft het lichaam speciale zorg, aandacht en goede voeding nodig. Eventuele suppletie  is hierin van grote betekenis.

 

Gezond leven begint dus met gezonde voeding. Ernstig overgewicht of obesitas verhogen het risico op hart- en vaatziekten, maar ook op spier- en skeletaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Diabetes en ademhalingsproblemen komen daarnaast veel voor bij mensen met obesitas. Het risico op deze ziektes en aandoeningen wordt veel groter met de toename van het overgewicht. Als u overgewicht heeft krijgt uw lichaam vaak moeite om het bloedsuiker in balans te houden. Op den duur kan dat leiden tot diabetes. Het goede nieuws: de kans op diabetes wordt al meteen kleiner als u afvalt. Daarnaast verkleint dagelijkse lichaamsbeweging de kans op diabetes type 2. Verder kunnen verkeerde eetgewoontes en een ongezonde leefstijl ook leiden tot maag- en darmklachten, een verminderd concentratievermogen en vermoeidheid na de maaltijd.

Wat kunt u van ons verwachten?

Iedereen krijgt in onze praktijk zorg op maat. Er wordt ruim de tijd genomen om u zo goed mogelijk te ondersteunen naar een nieuw eet- en leefpatroon. De werkwijze is erop gericht om  een persoonlijk advies te geven, afgestemd op uw situatie en wensen.

 

Het eerste gesprek

In het eerste gesprek is vooral uw informatie belangrijk. Wat zijn de gezondheidsklachten, als u wilt afvallen hoe is het gewichtsverloop, hoe ziet uw voeding er op dit moment uit, wat is het bewegingspatroon en wat verwacht u van ons?  Samen kijken we naar een mogelijke behandeling. Mocht u besluiten het traject voort te zetten dan plannen we een eerste consult in. Voorafgaand aan dit eerste consult ontvangt u  een vragenlijst en, indien nodig, een vragenlijst voor een neurotransmitter profielbepaling die u samen met het, door u bijgehouden, voedingsdagboek  ingevuld moet retourneren voor de eerste afspraak. Dit vervolggesprek duurt 60 minuten en daarin bespreken we de bevindingen en uitkomst van de test(en) en zullen we samen kijken hoe we uw situatie het best kunnen veranderen. In dit gesprek krijgt u voedingsadvies en eventueel advies over bewegen. Waar nodig zullen we aanvullende suppletie van micronutriënten (vitaminen en/of mineralen) bespreken. Ook is er alle ruimte voor uw vragen. Daarnaast wordt u op weg geholpen met een boekje met waardevolle en motiverende informatie.  

 

De frequentie van de gesprekken zal  voor iedereen verschillend zijn en gaat steeds in overleg.

Neurotransmitterprofielbepaling of Bravermantest

Voor meer informatie over de neurotransmitterprofielbepaling of Bravermantest: klik hier